AB de Bu Hafta Neler Oldu

 

  • Brexit müzakerelerinde Birleşik Krallık tarafından sunulan “Beyaz Kitap” ile ilgili AB görüşü paylaşıldı. Ekonomik ilişkilerin geleceği için Birleşik Krallık’ın açıklık getirmesi talep edilen konular bulunuyor.

 

  • 20. AB-Çin Zirvesi 16 Temmuz’da Pekin’de gerçekleşti. Yayımlanan Ortak Açıklama taraflar arasında ekonomik ilişkileri geliştirmenin ötesinde, stratejik küresel ortaklığı derinleştirmeye ilişkin güçlü mesajlar içeriyor. AB ve Çin’in uluslararası ticarete yönelik tutumuna ilişkin olarak tarafların çok taraflılığa ve kurallara dayalı uluslararası düzene bağlılıkları yeniden teyit edildi.

 

  • AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker 25 Temmuz’da Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek. İki lider AB ve ABD arasında dış ilişkiler ve güvenlik politikaları, terörle mücadele, enerji güvenliği ve ekonomik büyüme gibi öncelikli konular üzerine işbirliğinin derinleştirilmesine odaklanacak.

 

  • ABD’nin Kapsamlı Ortak Eylem Planından çekilmesinin ardından ABD tarafından İran’a yönelik tekrar uygulanacak yaptırımlar sonrasında, AB Komisyonu’nun önlem olarak başvurduğu “engelleme yasası” AB Konseyi tarafından onaylandı. ABD’nin İran’a yönelik sınır dışı yaptırımları (extraterritorial sanctions) İran’da yatırımcı veya ihracatçı kapasitesinde faaliyet gösteren AB ekonomik aktörleri ve ulusal yetkili makamları doğrudan etkiliyor.

 

  • 25. AB-Japonya Zirvesi 17 Temmuz’da Tokyo’da gerçekleşti. Zirvenin üç somut çıktısı arasında  AB ve Japonya ilişkilerinin siyasi boyutunu geliştirecek stratejik ortaklık anlaşması, ekonomik ortaklık anlaşması ve karşılıklı olarak veri koruma sistemlerini eşdeğer (reciprocal adequacy) kabul eden yeterlilik kararı bulunuyor.

 

  • 20. AB-Ukrayna Zirvesi 9 Temmuz’da  Brüksel’de gerçekleştirildi. Zirvede AB-Ukrayna Ortaklık Anlaşması’nın uygulanması, reformlardaki ilerlemeler ve vize serbestleştirilmesi uygulamasının ilk yılı değerlendirildi.

 

  • AB Komisyonu ve AB tüketici makamları Airbnb şirketini “şart ve koşullar” bildirimini AB tüketici kuralları ile uyumlu hale getirmeye ve fiyat sunumu konusunda saydam olmaya çağırdı. Airbnb’nin mevcut fiyat sunumu ve bazı şartları AB yasal mevzuatı ile uyumlu bulunmuyor.

 

  • AB Komisyonu Google’ı AB antitröst kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4,34 milyar Euro para cezasına çarptırdı. Google şirketinin 2011’den beri Android cihaz üreticilerine ve mobil ağ operatörlerine AB mevzuatına aykırı kısıtlamalar uyguladığı ve genel internet aramalarındaki üstün pozisyonunu korumaya çalıştığı belirtildi.

 

  • AB Komisyonu çelik ürünlerinin ithalatına ilişkin geçici koruma tedbirlerini açıkladı. Bu tedbirler, yakın zamanda ABD tarafından uygulanan tarifelerin bir sonucu olarak, diğer ülkelerden gelen çeliklerin AB pazarına yönelmesini ele alacak. Geleneksel çelik ürünleri ithalatı ise etkilenmeyecek. Tedbirler 19 Temmuz'da yürürlüğe girdi.

 

  • Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu AB dışında kalan ülkeler için kredi notları onaylama rejiminin uygulanmasına ilişkin Kredi Derecelendirme Kuruluşları Yönetmeliği kapsamında ek kılavuz yayınladı. Yeni kılavuz 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.
İçerik Galerisi