İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) Programı Yeni Teklif Çağrısı

COS-TOURSYN-2018-3-01 “Uluslararası Tematik Turizmin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi: Turizm ile Kültürel/Yaratıcı Endüstriler Arasındaki Sinerjilerin Kullanılması” Proje Teklif Çağrısı

Avrupa Birliği’nin, EU 2020 adını verdiği 2020 yılına yönelik stratejisini tanımlayan ana politikalardan biri “Küreselleşen Çağ için Sanayi Politikası” olarak belirlenmiştir. Bu süreçte, AB ülkelerinde ekonomik faaliyette bulunan işletmelerin % 90’ından fazlasını temsil eden KOBİ’lere özel önem atfedilmektedir. Bu kapsamda Birlik tarafından, 2014-2020 yıllarını kapsayan kısaca COSME (İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği Programı) olarak adlandırılan yeni bir program ortaya konulmuştur. KOSGEB, COSME Programının ulusal koordinatörüdür.

 

COSME programının bütçesi, ana eylemler olan;

  • KOBİ'lerin finansmana erişiminin arttırılması,
  • Pazarlara erişiminin iyileştirilmesi,
  • Çerçeve koşulların geliştirilmesi ve
  • Girişimciliğin teşvik edilmesi

 

Amacıyla 7 yıl için 2,3 milyar AVRO olarak belirlenmiştir.

 

 

Başkanlığımız tarafından ulusal koordinasyonu yapılacak olan, AB tarafından 2014-2020 yıllarım kapsayacak şekilde KOBİ’lere ve girişimcilere dönük uygulamaya konulan COSME Programı kapsamında yeni bir COS-TOURSYN-2018-3-01 Uluslararası Tematik Turizmin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi: Turizm ile Kültürel/Yaratıcı Endüstriler Arasındaki Sinerjilerin Kullanılması (“Supporting the Development and Promotion of Transnational Thematic Tourism Products: Exploiting Synergies between Tourism and Cultural and Creative Industries”) proje teklif çağrısı yayımlanmıştır. Çağrıya dair bilgiler kısaca aşağıda sunulmaktadır.

 

Çağrının Kapsamı ve Amacı

COSME Programı kapsamındaki COS-TOURSYN-2018-3-01 Uluslararası Tematik Turizmin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi: Turizm ile Kültürel/Yaratıcı Endüstriler Arasındaki Sinerjilerin Kullanılması teklif çağrısı, turizm ve kliltürel/yaratıcı sektörlerdeki KOBİ'ler arasında uluslararası çapta işbirliğine odaklanan, yenilikçi, somut turizm olanaklarını geliştirmek ve teşvik etmek için hazırlanan projelerin eş finansmanını amaçlamaktadır. Bu tür turizm faaliyetlerinde, yenilikçi hizmetleri ve ürünleri üretmek/geliştirmek için kültürel/yaratıcı sektörlerdeki KOBİ’lerin(KYSK) yaratıcı potansiyelinden yararlanmak zorunludur.

Turizmi canlandırmak ve uluslararası turizm deneyimlerini çeşitlendirmek; AB destinasyonlarının mevsimselliğinin uzatılması ve / veya turizm tekliflerinin sürdürülebilirliğinin artırılması; Uluslararası turizm değer zincirlerinde yenilikleri hızlandırılması genel amaçları doğrultusunda, Turizm ve KYSK’iar arasındaki işbirliği ile turizm merkezleri için yenilikçi çözümler veya yönetim araçları geliştirmek; KYSK'larla ilgili şirketlerin veya profesyonellerin yardımıyla, ziyaretçilerin ilgisini çekmenin yeni yollarını keşfetmek, mevcut turizm ürün hizmetlerinin oluşturulması veya canlandırılması, Turizm ve KYSK'ler ile birlikte kamu-özel sektör ortaklığı ve ortaklıklar içinde bilgi ve deneyim alışverişini sağlamak istenmektedir.

  • Belirlenen temayla ilişki lend iri lebi lecek turizm merkezlerinin, sitelerin ve turizmle ilgili hizmetlerin haritalanması;
  • Pazarlama potansiyeline sahip sınır ötesi turizm ürün ve hizmetlerinin geliştirilmesi.
  • Ziyaretçileri çekmek için yeni teknolojik veya organizasyonei çözümlerin oluşturulması;
  • Orta ve uzun vadeli ortak iletişim / promosyon ve pazar alım stratejilerinin uygulanması;
  • Potansiyel turistler için pratik bilgiler ve faydalı araçlar sunan yaratıcı tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesi;
  • Farkındalık faaliyetleri (Görsel-işitsel görsellerin üretimi, iletişim faaliyetleri, yayınlar, web siteleri, fuarlara katılım, uluslararası medya ile ortaklıklar, vb.) uygun faaliyetlerdir.

Başvuru sahipleri, bu teklif çağrısının hedeflerini ve önceliklerini yerine getirirken usulüne uygun olarak gerekçelendirdikleri takdirde, ek faaliyet türleri teklif etmekte serbest olup Altyapının geliştirilmesi / iyileştirilmesi ile teklifin yerel düzeyde kalması halinde proje giderleri karşılanmamaktadır.

 

Proje süresi 18-24 ay ile sınırlıdır.

 

Biitçe

Her proje için hibe 400.000 Avro ile sınırlıdır ve uygun harcamaların %75’i desteklenecektir. (5 ile 7 arası projenin desteklenmesi planlanmaktadır).

Başvuranlara İlişkin Kriterler

Başvuru sahipleri bir konsorsiyum oluşturan tüzel kişiler olarak aşağıdaki hedef organizasyonlardan en az birinin tanımına uygun olmalıdır.

  • Kamu otoriteleri

 

  • Üniversiteler, araştırma merkezleri de dahil olmak üzere eğitim veya öğretim kurumlan;
  • Ticaret ve sanayi odaları, el sanatları odaları veya benzeri kurumlar ve onların şemsiye dernekleri;
  • Destinasyon yönetimi kuruluşları, ağları / dernekleri;
  • Seyahat Acenteleri, Tur Operatörleri ve onların şemsiye dernekleri;
  • Kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, vakıflar, düşünce kuruluşları, şemsiye dernekleri, çekirdek fâaliyeti turizmin altında kalan kamu veya özel kuruluşların ağları veya federasyonları,
  • Turizm ve KYSKTarda aktif olan uluslararası, Avrupa ve ulusal örgütler / federasyonlar / dernekler;
  • Turizm ve kültürel yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ);
  • Turizm ile ilgili ulusal, bölgesel, yerel turizm kuruluşları, kültürel mirasın tanıtımı veya bölgesel kalkınma ile ilgili, kaınu ve özel kuruluşlar.

 

 

Başvuru için 5 farklı COSME katılımcı ülkesinden en az 6-8 ortaklı bir konsorsiyum kurulmalıdır. Konsorsiyumların içerisinde ikisi Turizm, ikisi kültürel yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren dört KOBİ ile bir kamu otoritesi zorunludur.  

 

 

Genel göstergeler

 

Başvuru sahipleri, proje sonuçlarını ve etkilerini aşağıdaki göstergelere dayandırmalıdır.

  • Uluslararası işbirliği projesine katılan iilke sayısı,
  • Uluslarötesi işbirliği projesinin geliştirilmesinde yer alan turizm ve kültürel yaratıcı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lerin sayısı,
  • Uluslarötesi turizm teklifleri hakkında farkındalık ve görünürlük artışı (kilit paydaşların anketiyle ölçülebilir),
  • Proje ömrü boyunca ilgili alanlarda artan turizm akışı,
  • Proje ömrü boyunca oluşturulan kamu-özel ortaklıklarının sayısı

 

Önemli Tarihler

 

 

Proje başvurusu için son tarih

19/07/2018 saat 17:00 (Belçika Saati)

Değerlendirme

Ağustos-Eylül 2018

Başvuranları bilgilendirme

Kasım-Aralık 2018

Anlaşma İmzalanması

Şubat-Mart 2019

Faaliyetlere başlama

Mart-Nisan 2019

 

 

İlgili Bağlantılar

 

https://ec.europa.eu/easme/sites/easme-site/files/documents/cos-toursyn-2018-3-01_call_text.pdf

 

https://ec.europa.eu/easme/en/supporting-development-and-promotion-transnational-thematic-

tourism-products-exploiting-synergies

 

EASME-COSME-TOURSYN-2018@ec.europa.eu adresine e-posta yolu ile iletilen sorulara ilişkin cevaplar;

https://ec.europa.eu/easme/en/cos-toursyn-2018-3-01-supporting-development-and-promotion-

transnational-thematic-tourism-products sayfasında yayımlanacaktır.

 

 

İçerik Galerisi