Avrupa’da Öğrenme Fırsatları ve Yeterlilikler Portalı Türkiye Açıldı

Bir internet portalı olarak kurulan Ploteus, Avrupa'da Öğrenme Fırsatları ve yeterlilik Portalı anlamına gelmektedir. Ploteus portalının amacı başta öğrenciler ve eğitimciler olmak üzere, iş arayanlara, çalışanlara, ailelere ve danışmanlara Avrupa'daki eğitim fırsatları hakkında bilgi vermek amacıyla kurulmuştur. Bir diğer amacı isse; öğrenme konusunda ihtiyaç duyulan bilgileri tek çatı altında toplayarak bir bilgi bankası oluşturulması ve Avrupa vatandaşları için dolaşım özgürlüğünü etkin hale getirmektir.

Neler Öğrenilebilir?

Portal üzerinden Avrupa’daki eğitim ve öğretim alanındaki beş farklı ve temel konuda bilgiye ulaşılabilmektedir:

a. Öğrenme İmkânları: Lise, üniversite, yüksek lisans, doktora gibi örgün eğitim ve öğretim kurumları, yetişkin eğitim kursları, mesleki eğitim okulları hakkında ülke ve bölüm sınıflandırması yapmaya imkân verecek bilgiler içermektedir.

b. Yeterlilikler: Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ve Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi ve bu kapsamda yer alan sınıflandırmalar ve yeterliliklerin karşılaştırılması gibi konularda bilgileri içermektedir.

c. Değişim ve Burslar: Avrupa genelindeki Eğitim ve Gençlik Programları altında yer alan Hayat Boyu Öğrenme Programı, Erasmus, Mundus, Tempus ve Gençlik gibi değişim programları ve bu çerçevede sağlanan burslar ve mali destekler hakkında bilgiler yer almaktadır.

d. Rehberlik Hizmetleri: Avrupa genelinde yer alan rehberlik hizmetleri ile ilgili bilgileri içermektedir.

e. Bir Ülkeye Gitme: Bir Avrupa ülkesine gidildiğinde ihtiyaç duyulabilecek temel bilgileri içermektedir. Bunlar gündelik masraflar, öğrenim harçları, kalacak yerler, ikametin yasal zorunlulukları ve her bir ülke için bilinmesi gereken hususlardır.

 

Kime Hitap Etmektedir?

Ploteus portalı, yurt dışında kısa veya orta vadeli eğitim görme, staj yapma ya da eğitimci olarak çalışma fırsatı arayan rehber öğretmen, danışman, akademisyen, öğrenci, öğretmen ve meslek erbabını ve eğitim ve öğretim alanındaki eleman değişimi için kendine Avrupa 8 Birliği ülkelerinden ortak arayan ya da bu ülkeler ile eğitim ve gençlik projeleri gerçekleştirmek isteyen, gerek özel ve gerekse kamuda bu alanla ilgili tüm kurum ve kuruluşlara hitap etmektedir.

 

Nasıl Yararlanılır?

Kendilerine uygun bir Avrupa ülkesi ile iletişime geçip ortak bulan ve öğrenci ve eleman değişimi gerçekleştirmek isteyen kurum ve kuruluşlar ile bireysel imkânlarla yararlanmak isteyen eğitimci, öğrenci veya stajyerler, http://ec.europa.eu/ploteus web sitesinde yer alan her bir Avrupa Birliği üyesi veya adayı ülkeye ait eğitim kurumlarına ait bilgilere ulaşabilmektedir. Uluslararası düzeyde tanıtım yapmak ve değişim programlarından yararlanmak isteyen kurum/kuruluşlar ve bulunduğu kuruma eğitimci, öğrenci veya stajyer çekmek isteyen kurum/kuruluşlar, Avrupa’da konuşulan resmi dillerden birisinde veya birkaçında hazırlayacakları (en yoğun kullanılan diller İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolcadır) öğrenme fırsatları ve eğitim sistemleri ile ilgili içerikleri Ploteus portalında yayınlanabilmesi için, kendilerini İŞKUR tarafından hizmete sunulan Avrupa’daki Öğrenme Fırsatları ve Yeterlilikler Portalı Türkiye Uygulaması’na (https://ploteus.iskur.gov.tr) dâhil etmeleri gerekmektedir.

İçerik Galerisi